Кризата в сектора на недвижимите имоти във Великобритания все повече се задълбочава и започват да страдат, по един или друг начин, всички, които са в сферата, пише PropertyEU.
За да намалят разходите си максимално и да успеят да отчетат някакви печалби, големите строителни компании започват да предприемат спасителни мерки.

Една от най-големите британски строителни компании, специализирана в изграждането на жилища - Barratt Developments, обяви плановете се за съкращаване на работната си сила с около 1 000 души. Общият брой работници, заети за компанията, е 6 900 души.

Barratt е поредната компания, която обяви планове за значително съкращаване на персонал заради голямото понижение в продажбите и цените на жилищата.

Друга строителна компания на острова - Taylor Wimpey, има намерение да направи също изключително драстични съкращения на работници в отговор на кризата.

От управата и на двете компании заявиха, че изключително много съжаляват за съкращенията, но положението на пазара е наистина много лошо.

Подобно действия предприемат големите компании в сектора в страната, но какво ще се случи с по-малките? Голяма част от икономистите изказват мнения, че най-вероятно те просто ще изчезнат.

Проблем е не само това, че мнозина хора ще останат без работа, но и фактът, че голяма част от тях са чужденци и работят за доста по-малко пари от британците, да не говорим, че и много от тях пребивават нелегално, опасяват се икономистите.

Ако тези хора останат без работа, ще трябва да напуснат страната и след няколко години, когато положението се стабилизира, на работа ще трябва да се нaемат британци, които струват много повече.

Големите компании ще съкратят персонал или ще намерят други начини за намаляване на разходите, но все пак ще преживеят кризата, казват още специалистите.