За пръв път от години цените на селските имоти започнаха да бележат спад още в началото на 2009 г., показва анализ на Бългериан Пропертис.

Селските имоти поддържаха стабилен темп на нарастване на цените, като през 2008 г. средните им стойности нараснаха с 24% спрямо 2007 г., въпреки намалелите обеми на продажби с 43.5% за периода.

Анализите на една от водещите агенции за имоти в България за 2009 г. показват, че още към края на март 2009 г. спадът в средните цени на селските имоти е с 40% спрямо средните нива за 2008 г., а спадът в обемите на продажби продължи до края на април и достигна 55% спрямо същия период на 2008 г.

Месец май 2009-а доведе промяна в пазара на имоти и активизация поради намалелите цени, като това се отрази и в сегмента на селските имоти. От месец май до края на август средните цени на реализираните сделки с недвижими имоти продължиха да намаляват и достигнаха спад от 33% спрямо периода януари- април 2009-а, а обемите от сключени сделки се повишиха с 35%. Тези данни показват пряка връзка между спада в цените и нарастване на интереса и реализацията на покупки от страна на купувачите.

От януари до август 2009 г. спадът в обемите на продажби на селски имоти е 37% спрямо същия период на 2008 г.

Средните цени на продадените селски имоти спаднаха от 30 800 евро за 2008 до 19 130 евро към края на март 2009-а, последван от спад до 17 650 евро към края на април и за периода май-август 2009-а средните цени на реализираните сделки със селски имоти са 11 950 евро, което е спад от 61.2% спрямо средните цени през 2008 г.

Именно това върна интереса на британските купувачи към евтини селски имоти. Делът на тези купувачи сред чуждестранните клиенти на Бългериан Пропертиес нарасна с 10% през летните месеци в сравнение с първите месеци от 2009 г. Този път обаче не само британци се интересуват от покупка на селски имоти, а и много българи, както и представители на различни националности от Европа и света.

Спадът в средните нива на продадените селски имоти е различен за отделните региони на страната. Най-голям спад бележат селата около София, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Ямбол и Кърджали - това са най-атрактивните региони, където цените бяха нараснали значително през последните години, а продавачите допреди няколко месеца не бяха склонни да намалят офертните си нива.

Само селските имоти около Видин и Велико Търново запазват средните си нива от 2008г., тъй като при тях процесът на нарастване на цените започна да забавя темпове по-рано от останалите региони на страната.

В момента продавачите продължават активно да намалят офертните нива на своите имоти, като този процес ще продължи през следващите няколко месеца, за да достигнат пазарни нива.

Броят на имотите с намалени цени през последните няколко седмици е почти равен на броя на новите оферти, като понякога дори го надвишава, а намаленията стигат до 80%.