Цената на всяко четвърто жилище в САЩ е била намаляване поне веднъж от момента на обявяването му за продажба на пазара за периода от началото на тази година до края на юли, става ясно от данни на сайта Truila.com.

Общо 24.4% от всички жилища обявени за продажба са загубили част от стойността си през юли, спрямо 23.6% за юни, става ясно още от данните, пише Reuters.

Средният спад на цената е около 10%, или 40 173 долара от среднената цена на имотите, а общия обем на намаленията за всички имоти обявени за продажба на щатския пазар през юли достига 27.8 млрд. долара, което е с близо 700 млн. долара повече спрямо предишния месец.

При луксозните имоти с цени над 2 млн. долара също има понижение в цените като според данните през юни и юли достига съответно 24.3 и 25%.

Най-сериозно намаление в цените са отчели жилищните имоти във Френсо, щата Калифорния и Колорадо Спрингс, щата Колорадо, със съответно 67 и 27%. Други градове отчели сериозно понижение са Канзас Сити в щата Мисури, Оклахома Сити в щата Оклахома, и Абикърк разпоожен в Ню Мексико, където намалението е съответно 25, 24 и 22%.

Все още слаби признаци за възстановяване показват имотните пазари в Далас, щата Тексас, и Лас Вегас, щата Невада.