Кризата ща намали финансирането на много проекти на румънския пазар

576
Кризата ща намали финансирането на много проекти на румънския пазар

Глобалната финансова криза може да се намали силно инвестиционните проекти, планирани за тази година на румънския пазар заради факта, че правилата за кредитиране от банки трябва да бъдат затегнати.

Компаниите са доста предпазливи по отношение на ново финансиране на даден проект с помощта на финансова помощ от банка, пише BusinessStandard.

Те по-скоро предпочитат да покриват проектите със собствени инвестиции или средства, или с кредити от компаниите-майки, според разчетите, направени от фирмените служители, консултанти и банкери.

"Международните банки ще имат трудности, свързани с ликвидността, а като стратегия тя ще намали кредитирането. Банките ще спрат издаването заеми в рамките на един месец.
Няма да има фалити, тъй като румънската банковата система е солидна, но кредитирането ще бъде силно ограничено“, сочи доклад на бившия банкер Михаил Марку, сега председател на MedLife -компания за здравни услуги.

Той допълни, че Medlife намалява инвестиционните си планове до ниво, което може да бъде покривано със собствени средства на дружеството.

Консултантска фирма Роланд Бергер, управляващ партньор в Румъния на Codrut PAŞCU, посочи, че решенията по отношение на големите инвестиции ще се забавят.

Що се отнася до многонационалните компании, които са засегнати и имат финансови проблеми в техните основни пазари, те ще намалят инвестициите на сателитни пазари, включително и Румъния. "Най-засегнатите участъци са недвижимите имоти, строителството, финансовите услуги, както и потребителските стоки“, допълват от PAŞCU.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg