Повече от 300 купувачи на апартаменти в новия жилищен комплекс Planorama в Букурещ отправиха сериозни критики към представителите на строителния предприемач-изпълнител на проекта, пише ZF.

Причината за бурната реакция е, че собствениците са чакали вече 2 г., за да получат новите си жилища или парите си обратно.

Тези хора, представители на различни социални групи, са най-добрият пример за феномен, който се появи и се разраства през последните години, при който хиляди хора в Букурещ и други части на страната са платили по няколко десетки хиляди евро и са подписали обвързващи договори, базирани на обещания, които в повечето случаи са се оказали само празни думи.

По времето на бума на местната икономика, когато цените на апартаментите се покачваха всеки месец, много румънци решиха да похарчат част от спестяванията си с надеждата за нов модерен дом или изгодна инвестиция.

"През 2006 г., когато подписах договора, всички си мислехме, че можем да вярваме на предприемача", споделя разочарован купувач на апартамент в Planorama, който е трябвало да се нанесе в новия си дом още през юли 2007 г.

В момента обаче цените на имотите падат, качеството на апартаментите в много проекти е слабо и сигурността на работните места не е каквато беше.

Освен в Planorama, в други румънски райони също има хора, които чакат по повече от година, за да видят завършен жилищния си комплекс.