Според данните на националната агенция за недвижими имоти във Великобритания, броят на купувачите на нови жилища на острова е достигнал рекордно ниски нива.

Като основна причина за това, анализаторите от агенцията посочват кредитната криза, започнала от САЩ и постепенно обхванала целия свят.

За изминалия месец купувачите са спаднали с около 12%, до 243 клиенти, падащи се на един брокер на недвижими имоти.

За първия месец на 2008 година тази бройка е била 276 души. Това месечно ниво е най-ниското, което агенцията е регистрирала, откакто се правят такива статистики.

Купувачите на пазара стават все по-предпазливи заради негативното влияние, което оказва кредитната криза и доста затегнатите условия от страна на банките по ипотечни заеми в последно време.

Не спират исканията от агенцията за намаляване на лихвените проценти от централната банка с цел подобряване на условията на пазара. Според специалистите в сферата от изключителна важност е да бъде върнато доверието и сигурността на клиентите на пазара.

Специалисти предупреждават британците, че трябва да си направят по-реалистична оценка на собствения имот, ако искат да го продадат.