Първи частен публичен търг, на който ще бъдат предложени за продажба няколко имота едновременно, ще се проведе в началото на март 2011 г. Подобна практика е масова в САЩ и Западна Европа, но у нас се организира за първи път.

Организатор на т.нар. първи лот от търгове е консултантската компания "Алмарк", специализирана в консултирането при покупко-продажби на недвижими имоти.

През 2010 г. компанията организира първите успешни частни търгове за имоти в България, на които апетитни имоти успяха да намерят бърза реализация, а продавачите им - да получат цена, която ги удовлетворява, във възможно най-кратки срокове.

Предстоящият лот от търгове ще представлява единна процедура за продажба на няколко имота с явно наддаване, която ще се проведе в един и същи ден. Наддаването ще се организира за всеки имот поотделно. Желаещите купувачи могат да се включат само с подаване на заявка за участие, което може да стане до два дни преди търга. Не се изисква предварителен депозит за участие.

Ключов за успешния търг е механизмът за определяне на цената, базиран единствено на пазарни фактори. При класическа сделка обикновено продавачът обявява сравнително висока първоначална сума, за да тества нагласите на пазара и да се ориентира, а офертите и исканите коментари могат да бъдат само в посока надолу.

При търга, напротив, една добра първоначална цена може да привлече значителен интерес, и то от страна на реални купувачи, а нерядко - в процеса на наддаване да се постигне дори по-висока от очакваната сума.

Крайният срок за включване на оферти в лот-а е един месец преди неговото реализиране. Организаторите очакват до 12 февруари 2011 г., когато е крайната дата за приемане на заявки, броят на офертите да достигне около 50.