През миналата година цените на имотите у нас са паднали с от 5 до 10 процента в сравнение с 2010-а. Къде спадът е най-голям и какво се случва на пазара на имоти?

През 2010-а офертната цена на квадратен метър в столицата е била близо 1100 евро, а през 2011 г. - близо 920 евро, съобщи бТВ.

Аналогичен е спадът и във Варна. В края на миналата година цената на имотите в Бургас е паднала до 860 евро на квадратен метър, а в Пловдив - до близо 770 евро.

Най-сериозен е спадът в Банско - с цели 25 процента. Пълен застой - така определят състоянието на имотния пазар брокерите в Банско.

Наблюденията на експертите са, че цените в големите градове са относително стабилни. Въпреки това има спад на търсенето, а оттам и на цените. Изключение не прави и един от най-активните пазари на имоти - този във Варна.

Да, в някои квартали се забелязва спад от 8-10%, в други квартали се забелязват стабилни цени. Като цяло за изминалата година можем да кажем, че средното намаляне на цените е в рамките на 5-7%”, обяснява Дилян Димитров, брокер.

Водещо за купувачите е цената на имота. Най-търсени са двустайните и тристайни апартаменти.

Това, с което се характеризира пазарът е, че се търсят имоти в ниския ценови клас. Да кажем апартаменти в големите градове за 50 хиляди евро, което е разлика спрямо 2010-а, когато имаше продажби и във високия сегмент”, споделя наблюденията си Полина Стойкова, оперативен директор на компания за продажба на имоти.

Брокерите се въздържат от конкретни прогнози за 2012-а. И все пак споделят, че в момента оптимизъм на пазара липсва.

Да очакваме ли още по-ниски цени тази година?

Първоначалните прогнози са, че цените на имотите ще се задържат около сегашните си нива, като не е изключено да има и лек спад. Брокерите очакват, че броят на сключените сделки, ще се задържи на "кризисното" си ниво от 2010 година.