Израелската група "Африка Израел инвестмънт" (Africa Israel Investments) на Лев Леваев е придобила пети проект в сферата на недвижимите имоти в България, след като е закупила проект за изграждането на индустриален парк във Варна за 76.5 млн. евро. Това предаде Ройтерс, като се позова на съобщение от компанията.

Върху закупения парцел вече има построени сгради с площ от 40 хил. кв.м, като компанията ще изгради още 160 хил. кв.м индустриални площи, се казва в съобщението на компанията. Имотът е купен чрез дъщерното дружество на "Африка Израел инвестмънт" за Европа, което е собственик на жилища, търговски центрове и хотели в Чехия, Сърбия, Румъния и България, посочва Ройтерс. Интересите на компанията са в недвижимите имоти, енергетиката, хотели, мода и инфраструктура, пише Дневник.

Това е втори проект на Леваев във Варна, за който съобщават чуждите медии. През пролетта "Дау Джонс" информира, че Леваев е купил за 52.5 млн. евро българска фирма, която притежава правото на строеж на около 200 хил. кв.м офис площи в морския град. Предположенията бяха, че предмет на сделката е бил "Бизнес парк Варна", но инвеститорът на коплекса "Систек холдинг" категорично отрече дори да е преговаряно за продажбата. В момента във Варна се строи логистичен парк от "Феърплей интернешънъл" и инвестиционния фонд "Бългериън пропърти дивелопмънт", за който двете компании получиха сертификат за инвеститор първи клас. От фонда бяха категорични, че не са продавали обекта си. Причината за догадките какво точно купува Леваев у нас е отказът на представителите му за България да дават сведения за проектите.

Освен във Варна Леваев, известен като диамантения крал, който в миналото за кратко искаше и да купи "Мобилтел", има и три проекта в София. От тях два са жилищни. "Витоша гардънс" се изгражда в кв. "Манастирски ливади". Вторият проект трябва да бъде построен в кв. "Малинова долина", но реализацията му се бави заради приемането на подробния устройствен план на квартала. Третият проект в София е за изграждане на офисни и търговски площи, като за целта неотдавна бяха купени 54 дка за 70 млн. евро.

Милиардерът Леваев оглавява втората по големина в света бизнес група за диаманти с годишен оборот от над 2.5 млрд. долара. Той е президент на "Ел Ел Ди даймъндс" (LLD Diamonds Ltd.) - най-големия израелски износител на шлифовани диаманти. Миналата година Леваев закупи около 2% от ираелския вносител на автомобилите БМВ - "Камор груп", като имаше планове да придобие над 7%. В България чрез дъщерната си компания "Камор ауто" компанията внася автомобилите БМВ и "Мини", съобщават от Дневник.