Руските купувачи на имоти са изключително консервативни в търсенето си и промените настъпват бавно, коментира порталът Prian.ru, който от две години ежемесечно изготвя класация на най-търсените дестинации.

Септемврийската класация на запитванията за имоти за пореден път показа, че България е лидер за руските купувачи, но вече не така неоспорим.

За първи път през последните два месеца (август и септември) може да се каже, че в класацията има не един, а двама лидери, след като Германия- втората страна в касацията, стопи разликата си с поставената под номер едно България до по-малко от 3%.

Значителни изменения настъпиха и в цялата челна десетка, като основният тренд е усилване на интереса към Централна и Северна Европа.

Запитванията за имоти в Германия са се повишили с 1 процентен пункт, а Чехия отбелязва най-доброто си представяне в двегодишната история на индекса, изкачвайки се от седмо на четвърто място. Естония, Унгария и Швеция са другите дестинации, към които инересът значително се е повишил.

След небивало горещото лято в Русия, интересът към имотите в топли страни значително е спаднал, отчитат брокери. Турция и Египет напуснаха челната десетка и се установиха съответно на 11 и 14 място, но вероятно отстъплението им е само временно.