Средната фиксирана лихва на 30-годишните ипотечни заеми в САЩ бележи спад за десета поредна седмица, понижавайки се до 5.01%, след като Федералният резерв задейства плана си за намаляването на цените на жилищните заеми, информира Reuters, позовавайки се на данни на Freddie Mac.

Лихвата отчита понижение в сравнение с 5.1% в предходната седмица, достигайки до най-ниското си ниво, отчитано някога от Freddie Mac, която е вторият най-голям жилищен кредитор в САЩ.

Компанията започва да води подобна статистика през 1971 г.

ФЕД започна тази седмица изкупуването на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, на стойност до 500 млрд. долара, които са били издадени от Freddie Mac, Fannie Mae и Ginnie Mae.

Лихвите по ипотечните кредити започнаха да падат през ноември, когато ФЕД обяви плановете си за изкупуване на ценни книжа, обезпечени с ипотечни кредити.

Лихвите по жилищните ипотеки са се понижили с почти 1.5 процентни пункта от октомври досега, което спестява на собствениците на домове около 184 долара на месец по заем на стойност 200 000 долара, показват данни на Freddie Mac.

Мярката предприета от ФЕД се счита за едно от най-обещаващите усилия на правителството за стабилизирането на жилищния пазар, който преминава през най-големия си срив от 30-е години на миналия век.

Според анализаторите обаче тази мярка няма да разреши проблемите кардинално, тъй като по-строгите изисквания за отпускането на кредити ще попречат на много хора да рефинансират заемите си, които са с по-високи лихви.