Първата сграда на Логистичен Парк Русе ще бъде пуснатa в експлоатация до края на 2010 г., 12 месеца след началото на строителните дейности и в съответствие с поетия от инвеститорите ангажимент. След откриването си логистичният център ще предостави складови площи на българските и румънските компании, които работят в района на Русе, се казва в официално прессъобщение на Бългериън Пропърти Девелъпмънтс.

В момента се извършват заключителни довършителни работи по първата сграда от комплекса. Работи се по електрическото захранване и връзката на парка с околните пътни артерии. Оформя се пространството около сградата - зелените площи, пространствата за маневриране, паркоместата за служители, посетители и клиенти, контролно-пропусквателния пункт и др.

„Радвам се, че изграждането на Логистичен Парк Русе върви по план. Сигурен съм, че завършването на комплекса ще предостави изключителни възможности за развитие на работещите в региона на Русе компании, като ги привлече да се възползват от предимствата му," коментира Минко Борджуков, управител на Бългериън Пропърти Девелъпмънтс, компанията-инвеститор в логистичния парк.

Логистичен Парк Русе се състои от складове със светла височина от 10 м., обслужващи офиси и надземни паркинги с 220 места за автомобили и 92 места за камиони. Паркът включва две складови сгради, с площи от 13 680 кв. м. и 8 300 кв. м. Комплексът се изгражда в новата индустриална зона на гр. Русе (местността Слатина) върху терен от 53 676 кв. м.

Паркът се отличава със стратегическа локация - на един километър разстояние от Дунав мост, до главната българо-румънска магистрала, близо до пристанище Русе - Изток и Свободна зона - Русе, само на 3 км от центъра на града.

Компанията Бългериън Пропърти Девелъпмънтс (БПД) е създадена през 2004 г. и е първото дружество за недвижими имоти в България, чиито акции се търгуват Лондонската фондова борса.

От 2009 г. БПД e частно дружество, част от Tavistock Group. Tavistock Group е глобална частна инвестиционна компания, основана преди 30 години от инвеститора Джоузеф Луис. Тя се разраства, за да обхване инвестиционно портфолио от 15 държави. Tavistock Group има офиси в Европейския съюз, САЩ, Китай, Аржентина, Мексико.

БПД притежава още един логистичен комплекс в България - Логистичен Парк Варна, върху който придоби 100% собственост по-рано тази година. Възможността да управлява два парка едновременно ще позволи на компанията да се постигне синергия между проектите и да предостави отлични условия на клиентите си.

Стратегията на БПД е да фокусира инвестициите си в нежилищни имоти в София и другите големи градове на България. Целта е да се изгради балансиран портфейл от индустриални имоти, офиси и търговски центрове.