През последните няколко години бяхме свидетели на масово презастрояване, което доведе до пренасищане на пазара и в комбинация със световната финансова криза, до отрезвяване и съответно спад на цените с между 8-10%, а в отделни райони и до 15%.

През последните години локацията беше определяща за цената, но в момента има редица други фактори, които влияят върху нея, казва Росен Плевнелиев, управител на "Линдер Имобилен" във второто издание на рубриката „Colliers студио имоти", която се заснема със съдействието на Profit.bg.

Всеки, който купува имот, трябва си дава сметка, че това е дългосрочна инвестиция и дали тя ще се окаже успешна зависи от доброто проучване и предварителна консултация. При покупка на едно панелно жилище със сигурност ще трябва да вложат още средства за допълнителна изолация, саниране и т.н.

Всеки индивидуално трябва да прецени какви разходи ще направи за новото си жилище през следващите десет години спрямо евентуалните приходи за същия период, съветва Плевнелиев.

Какво е определящо за качеството на един имот?

Ако в един жилищен блок собствениците бъдат попитани пет години след купуването на съответното жилище дали го определят като качествено и луксозни и отговорът е "да", значи можем да кажем, че имотът е качествен. Това със сигурност означава, че и цената му ще бъде по-висока. Няма строителен предприемач не само в България, а където и да по света, който да продава имотите си на себестойността им без никаква печалба, ако ситуацията за него наистина не е много тежка.

Колко обаче е реалната печалба, която всеки предприемач трябва да калкулира?

Себестойността на качественото строителство в момента се движи между 600 - 1000 евро за кв. м, заяви Плевнелиев. Според него, печалбата, която строителният предприемач трябва да иска, е между 15-20%, а в някои случаи и 30%, като повече при сегашните условия е просто не е възможно.

"Клиентът трябва да проучи внимателно каква е концепцията на един проект, кой стои зад нея, дали концепцията е устойчива в дългосрочен план, по какъв начин ще се управлява проектът и как е изградена инфраструктурата, дали тя ще добавя или отнема стойност, кой ще живее там. Само тогава клиентът може да бъде сигурен, че дори и след пет години качеството на жилището е гарантирано. В другия вариант, когато потребителите избират да купят бързо и евтино, те поемат рисковете, съпътстващи това решение", каза Росен Плевнелиев.

Сега ли е моментът да се купи жилище?

Настоящият момент е подходящ за покупка на жилище, тъй като предприемачите вече са коригирали цените си в низходяща посока и в момента има доста добри и изгодни оферти на пазара на максимално добри нива. Въпреки това не може да се очаква инвеститорите да намалят цените под нивата на общата себестойност на продукта.

Инвеститорите с дългосрочна политика и визия, обаче, които залагат по-ниски печалби сега, след една-две години ще жънат плодовете на добър имидж и високо доверие сред клиентите.

Сн.: Росен Плевнелиев, управител на "Линдер Имобилен"

Вижте още:

Съотношението цена - качество на недвижим имот