Лондон бе обявен за столица на милиардерите в Западна Европа, като може да се похвали с по-голям брой на "индивидуални ултраголеми състояния" от Париж и данъчен рай като Женева, взети заедно.

„Никой уважаващ себе си милиардер не би си купил къща в британската столица за по-малко от 10 милиона паунда, освен ако не е за негов служител, и всеки богат жител на обикновено има три други луксозни домове по целия свят“, съобщава в. The Independent.

Опасенията, които се изразяваха през последните години, че супербогатите изкупуват имотите в Лондон, само за да ги оставят като незаети инвестиции , не се оправдаха: новите изследвания показват, че милиардерите обикновено правят Великобритания първия си дом.

Според Beauchamp Estates и маркетинговата агенция Dataloft милиардерите предпочитат големите семейни домове и в по-голямата си част са женени със средно 2.1 деца.

Има повече от 2170 милиардери по света, като тяхното общо нетно състояние е нараснало повече от два пъти само за последните пет години - от 1.85 трлн. паунда на 3.88 трлн. паунда.

Лондон е първият избор сред западноевропейските столици, с 67 милиардери, избрали или имение в "платинения триъгълник", образуван от Мейнфеър, Найтсбридж и Белгрейвия, или дворцова резиденция в зеления Сейнт Джонс Ууд и Риджънт Парк.

Париж в същото време е избран за дом от 25 милиардери, а Женева, която има славата на данъчно убежище, - от 18 ултрабогаташи.

Директорът на Beauchamp Гари Хершам заяви, че неговата компания препоръчва на милиардерите, които искат да поделят времето си между столицата на Обединеното кралство и Средиземноморието ( Френската Ривиера) да заделят около 50 милиона паунда. "Другите, които след това решат, че искат също тоскански имот или вила на гръцките острови, следва да добавят още10 милиона паунда."

По данни на Beauchamps портфейлът от имоти на типичния европейски милиардер включва имение за 22.3 млн. паунда в Лондон, вила на стойност 18.6 милиона паунда за почивка на Френската Ривиера и имот в Тоскана за 12.1 милиона.

Най-общо казано милиардерите държат 350 милиона, или 18 на сто от богатството си, в брой, 42 на сто в частни холдинги, 35 на сто в публични компании и само три на сто в недвижими имоти.