Лондонските банкери и други служители в сектора на финансовите услуги ще похарчат около 1 млрд. паунда (1.6 млрд. долара) от бонусите си за 2010 г. за жилища в столицата на Англия, което е със 17% по-малко в сравнение с предходната година, информира Bloomberg, позовавайки се на данни на Savills Plc.

Покупките обаче може да не предотвратят спада в цените на луксозните имоти в Лондон през следващата година, въпреки че понижението вероятно няма да надхвърли 1%, според Savills.

Цените на жилищата нараснаха с около 2% през тази година, като ръстът беше отчасти подпомогнат инвестираните приблизително 1.2 млрд. паунда пари от бонуси за 2009 г.

Заработилите бонуси във финансовата индустрия обикновено съставляват половината от купувачите на имоти в Лондон, които струват над 1 млн. паунда, според Savills.

Рекордните бонуси през 2006 и 2007 г., които според Центъра за икономически и бизнес изследвания, са възлизали на 11.5 млрд. паунда във всяка от двете години, доведоха до рекордни нива на цените на жилищата в квартали като Челси, Белгрейвия и Кенсингтън.

От Центъра за икономически и бизнес изследвания очакват бонусите на 300 000 служители в сектора на финансовите услуги в Лондон да възлязат на 7 млрд. паунда преди данъци за 2010 г., което е с около 5% по-малко в сравнение с 2009 г., според доклада на Savills.

Компаниите намалиха бонусите на фона на кризата и в момента отлагат плащанията или предлагат на служителите си акции в отговор на натиска оказан от политици и регулаторни органи. Данъчната ставка за доходите, надхвърлящи 150 000 паунда беше увеличена от 40 на 50% през април.