Не сме се отказали от идеята за общинско предприятие, което ще чисти центъра на София, но то ще се реализира, ако бюджетът за следващата година го позволява, каза в интервю за БТА председателят на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов.

Повечето фирми, които чистят града, създават конкуренция помежду си, а и договорите, сключени с тях защитават интереса на общината, смята Иванов.

Метрото допълва градския транспорт, защото общината е длъжник на софиянци по отношение на транспортното им обслужване.

Създаването на общинска полиция зависи не само от законодателното разрешение за такава, а и от парите на общината за издръжката й, посочи Иванов.

Подлезите в София няма да се заключват, а ще се търси нов стопанин за тях. Новите директори на общински дружества, избрани от този мандат на СОС да не се чувстват такива за целия мандат на съвета, защото ще се гледат резултатите от работата им, а не партийната принадлежност, предупреди председателят на съвета.

Общината трябва да "хване" строителите, които пускат жилищни сгради за живеене без акт 16 и си спестяват данъците, посочи той.

Андрей Иванов смята, че трябва да се експериментира публично-частното партньорство при управлението на някои от пазарите в София, тъй като в тази дейност ще има най-бърз резултат дали това е успешна практика.

Няма да продаваме общински терени, за да попълваме бюджета, посочи Иванов. Според него общината ще използва всички механизми, за да придобие желаните дялове от Общинска банка.