Когато ремонтира дома си в Сан Диего, Уес Уасон добавя елегантно жилище с огромна спалня, две по-малки спални, баня, хол и две тераси с изглед към океана над гаража си. 49-годишният Уасон харчи голяма част от шестцифрената предвидена сума за този апартамент за гости.

Изпълнителите на проекта дори се шегуват с него, че жилището е по-луксозно и хубаво от домовете им. Според интериорните дизайнери и архитекти, хората днес влагат също толкова усилие и възможности за апартаментите над гаража, колкото за дома си.

Този вид апартаменти са добро решение за възрастните ви родители, детето, което не иска да се изнесе, за гости или допълнителни доходи.

Нийлс Фин от Finne Architects споделя, че в последно време той изпълнява все повече поръчки за подобни жилища. След като довършва проект за 350 000 долара, той публикува снимка на проекта в социалните мрежи. От тогава до сега снимката е свалена над 12 000 пъти, а самият Фин е получил безброй запитвания относно дизайна.

Тим Шигли, директор на националната асоциация на строителите, споделя, че апартаментите над гаража обикновено са около 60 кв. м, а цената им варира между 75 000 до 200 000 долара. Отнема около 10 години да възстановите похарчената сума, но като се има предвид, че с това добавяте и допълнителни спални към имота си, това прави инвестицията оправдана, ако решите да продадете дома си.

Мери Нунан и съпругът й Терънс в момента строят допълнително жилище над гаража си. Семейството, което по настоящем живее в Лос Анджелис, има двама сина, единият от които е с аутизъм. Апартаментът има предвиден асансьор и същите удобства като тяхната къща. Мястото е предвидено за сина им или за човека, който ще се грижи за него в дългосрочен план.

Крис Бренинг, лекар на 48 години, и съпругата му Никол, 38-годишна, строят допълнително 80 кв. метра жилище над гаража си на стойност 120 000 долара. В техния случай местната администрация не им позволява да разширят дома си.

Колкото и луксозни да са апартаментите над гаража, те имат и своите недостатъци. Според архитекти и строители, ако жилището няма асансьор, то е изключително неподходящо и трудно достъпно за възрастните ви родители.

Вижте в какво са превърнали апартамента над гаража си Джули Дохърти и нейния съпруг, използвайки услугите на Андрей Суон от Swan Architecture и дизайнера Грег Уолш от Martin Patrick 3:

Снимки: wsj.com