Промените на пазара на недвижими имоти в световен мащаб не влияят на цените на луксозните имоти - те поддържат и увеличават стойността си. А търсенето им непрекъснато нараства. Това бе отчетено по време на кръгла маса за развитието на луксозните имоти, организирана от компанията Лукс Имоти в рамките на Lux Only.

В дискусията се включиха управляващият директор на фирмата Никола Стоянов, Ейдриън Мъсгрейв, директор продажби, Розмари Уелингс, директор продажби в Sotheby's Realty - Испания, Марк Дебьовр, мениджър бизнес развитие на кипърската компания Pafilia Luxury Property Developers. Испанската и кипърската компании са партньори на Лукс Имоти в продажбите на луксозни имоти.

Международните партньори помогнаха и в дефинирането на понятието луксозен имот. За да получи такава оценка, един имот трябва да има отлично местоположение, с безупречна инфраструктура, чистота и сигурност, да притежава определен стил - да разполага с климатик и подово отопление, да носи уникален дух, да е обзаведен с дизайнерски мебели, да има басейн и градина. Защото луксът всъщност е цялостен начин на живот.

В България луксозните комплекси са концентрирани предимно в големите градове и най-вече в София и Варна.

Това сочи изследване на Industry Watch, изготвено по поръчка на Лукс Имоти, което бе представено по време на кръглата маса от Лъчезар Богданов. Като тенденция в световен мащаб заможните хора от Източна Европа търсят имоти в съвременен стил и безкомпромисно качество.