Луксозните имоти са все по-достъпни

1059
Луксозните имоти са все по-достъпни

Понижението на цените на жилищата направи много от луксозните имоти значително по -достъпни. Апартаменти за 150 000 и къщи за по 500 000 евро се търгуват активно на пазара, според проучване на Unique Estates.

След тримесечен застой, пазарът на луксозни имоти показа първи признаци на съживяване.

Основната цел на активните купувачи е инвестиционна, като според проучването едва 12% от тях се нуждаят от жилището като първи и основен дом. Най-голям 53%, е делът на тези, според които е подходящо време да се сключат изгодни сделки и да се реализират добри в дългосрочен план вложения.

"Кризата в сектора на луксозните имоти настъпи със закъснение от три месеца поради характерния за по-заможните хора оптимизъм. През първите месеци на тази година реализирахме продажби на близки до миналогодишните нива, но през март промяната в нагласите стана осезаема и 1 милион евро се оказаха висока цена за имот в София", коментира развитието на пазара Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates.

Имотите, към които купувачите най-често проявяват интерес, са с офертни цени между 150 и 200 хиляди евро за апартамент и около 600 000 евро за къща в елитните квартали, но сделки се сключват на по-ниски от първоначално обявените нива.

Независимо от мотивите за сделка, купувачите са склонни да платят между 120 и 150 000 за добър апартамент в престижен район и около 500 000 евро за къща. Това прави имотите с цени над милион непродаваеми.

В общия случай, клиентите на луксозни жилища финансират сделката изцяло със собствени средства.

Стабилността, която пазарът показва през последните месец и половина обаче, не означава скорошно повишаване на ценовите нива. Тази новина не радва продавачите на луксозни имоти, тъй като собствеността им изгуби голям процент от стойността си в рамките на година.

Местоположението продължава да е ключов фактор при избора на имот, като няма промяна в локациите, считани от клиентите за елитни - районът на Докторска градинка и зоните около нея, кв. Лозенец, луксозните сгради около бул. България и кварталите в полите на Витоша са най-предпочитани.

Очакванията на Unique Estates са пазарът на луксозни имоти да запази близки до моментните нива на активност до края на годината.

"Наблюденията ни върху пазарите в развитите страни сочат, че имотите с елитни локации възстановяват стойността си по-бързо от останалите. Това ще се случи и у нас, особено с онези, когато са запазили характеристиките си", споделя очакванията си Весела Илиева.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg