С развитието на пазара на недвижими имоти у нас през последните години търсенето на луксозни имоти става все по-голямо.

Ако купувачите на жилища преди 5 години се интересуваха преди всичко от това къде е разположен имотът, то сега всички строителни компании, инвеститори и купувачи залагат най-вече на лукса.

Това е особено важно за станалите много популярни ваканционни имоти, които се закупуват преди всичко от чужденци или българи с добри финансови възможности.

Все още обаче предлагането им многократно изпреварва търсенето, като основна причина за това е високата цена. Купувачите у нас са много взискателни и предпазливи и търсят най-изгодната оферта на пазара.

Това налага на строителните компании да повишават качеството на използваните от тях материали, с цел постигане на удобен, модерен и функционален интериор на предлаганото от тях луксозно жилище.

Повечето от тях се стремят и към уникалност на дизайна на самите сгради. Интересът към външния вид обаче понякога измества вниманието от зелените пространство около сградата - задължителен елемент на луксозното жилище.

Най-важната част в закупуването на каквото и да е жилище е цената. Въпреки че имотите у нас, включително и луксозните, все още са сравнително евтини за чужденците, за повечето българи тяхната цена е непосилна.

Цената на квадратния метър на луксозните жилища в София достига дори и 3-4 хил. евро, сочат данни на агенциите за недвижими имоти.

Свръхзастрояването в столицата обаче често пречи на изграждането на група жилищни сгради с единна концепция, разположени в съседство. Това е една от причините за популярността на комплексите от затворен тип.

Те се състоят от няколко луксозни жилищни сгради, разположени често в близост до града, като е помислено и за околността. На жителите се предлагат определен брой услуги, като спортен център, детски площадки и магазини в непосредствена близост, а уединението е гарантирано.

Идеята на този вид жилищни комплекси е обитателите им да живеят необезпокоявани. Такива комплекси вече има както в по-големите градове, така и по Черноморието.

Прогнозите на много специалисти на нашия пазар сочат, че търсенето на луксозни жилища ще се увеличава през следващите години, което е свързано с ръста на жизнения стандарт на българите.