Цените на луксозните жилища в Лондон са отбелязали през миналия месец най-малък ръст от януари насам, след като по-скъпият паунд е възпирал чуждестранните купувачи, а броят на имотите на пазара се е увеличил, информира Bloomberg, позовавайки се на данни на Knight Frank LLP.

Цените на къщите и апартаментите, струващи над 1 млн. паунда (1.55 млн. долара), са се повишили с 16% през август в сравнение с година по-рано, показват данни на консултантската компания. Цените се понижават с 0.1% в сравнение с юли, което е второто поредно понижение след 15 месеца на ръст.

Британският паунд е поскъпнал с около 9% спрямо еврото и с 3% спрямо долара от началото на март насам. В същото време нарастващите цени на имотите, породени от недостига на жилища на пазара, са накарали повече собственици да се опитат да продадат жилищата си.

Цените на жилищата във Великобритания са паднали с 0.3% на месечна база през август, което е най-голямото понижение от 16 месеца, показаха данни на Hometrack Ltd. на 30 август. Цените са 1.5% по-високи в сравнение с година по-рано.