Цените на луксозните имоти в столицата на Великобритания - Лондон, са отбелазали повишение от едва 0.1% през ноември, което бе и най-малкото от близо три години насам, посочиха данни на агенцията за недвижими имоти - Knight Frank LLC.

Анализаторите прогнозират ръст на имотите от поне 2.5 млн. паунда, в размер на едва 3% през следващата година, което е последният симптом за забавянето на пазара на недвижими имоти в страната.

За сравнениер повишението на цените за цялата настояща година се очаква да възлезе на 32%.

До голяма степен като причина за забавянето се сочи очакваното понижение на бонусити, които специалистите във финансовото сити ще получат през тази, а най-вероятно и през следващата година.

Очаква се бонусите на финансовите специалисти да се понижат с 16% през 2007 г., на фона на очакваните значително по-слаби резултати от инвестиционните банки и другите финансови институции след кризата на ипотечните пазари в САЩ.

На годишна база обаче цените на луксозните имоти в Лондон, които са и най-скъпите в света, са се повишили със значителните 31% през ноември.

Очаква се настоящият пазар "на продавачите" да бъде много бързо заменен от този "на купувачи" в Лондон, прогнозират още пазарните наблюдатели.

През юли бе регистриран пикът при ръста на цените на имотите, като те се повишиха с 3.9% на месечна база, или с най-много от над 20 години насам. От тогава ръстът на цените на луксозните имоти започна да се забавя значително.

До момента пазарът на луксозните имоти в Лондон до голяма степен се подкрепяше от международни купувачи, като се очаква и през следващите години да останат основен процент на закупуващите подобни жилища.

Лондон е градр приютил редица мултимилиардери от развиващите се страни, като Русия, Индия, Китай и много други.