Цените на луксозните имоти в британската столица се очаква да поскъпнат с 21.5% през следващите пет години, сочат прогнози на имотния брокер Savills Plc.

Възстановяването на световната икономика и ръстът на британската икономика, в условията на засилен интерес от страна на международни заможни клиенти, ще са в основата на ръста в цените на луксозните имоти в Лондон.

За тази година представянето на най-скъпите имоти в британската столица се очаква да е относително слабо и цените да регистрират понижение от 2%.

Имотите, чиито стойности започват от 5 милиона паунда обаче, ще преодолеят слабото си представяне през тази година и от следващата ще стартират ръста си. Спадът през тази година до голяма степен се предопредели и от завишените данъци на ултра скъпите имоти.

Данъкът на този род имоти бе завишен до 12%, като той влезе в сила от края на миналата година.

„Промяната в данъчната политика във Великобритания от края на миналата година бе повратен момент за цените на луксозните имоти. Слабото му представяне до голяма степен се предопредели и от изпреварващия му ръст, в сравнение с пазара на нормални имоти през последните 10 години“, коментира Луциан Куук, ръководител на звеното за имоти във Великобритания на Savills, цитиран от Bloomberg.