Рекордно количество площи за магазини на Пето авеню в Ню Йорк стои празно заради твърде високите наеми.

Свободните площи в града се увеличават, показва доклад на компанията Cushman & Wakefield за недвижимите имоти в Манхатан през третото тримесечие. Вакантните места са се увеличили на годишна основа на всеки подпазар, който компанията следи, и са достигнали 15.9% на Пето авеню, между 49-а и 60-та улица.

Това е най-голямото свободно пространство на тези улици, регистрирано някога, посочва Bloomberg.

Незаетите площи през третото тримесечие са най-големи на юг по Пето авеню – от 42-а до 49-а улица - с 29.3%. В същото време исканите наеми за площ са намалели на годишна основа в 9 от 11-те пространства за магазини в Манхатън, които Cushman & Wakefield следи. Изключение е Пето авеню от 49-а до 60-а улица и в Долен Манхатън.

Наемодателите - както на жилищни, така и на търговски площи, намаляват исканата цена. Част от проблема в търговските пространства е, че има твърде голямо предлагане, а нови магазини изникват ежедневно. Поради това наемите на повечето места поевтиняват.

Освен това много хора вече не влизат в магазините, за да пазаруват, а вместо това посещават сайтове като Amazon. Много традиционни магазини се адаптират към промяната към електронна търговия, но в същото време маржовете им пострадаха, така че комбинацията от по-малко физическо пространство за магазини и по-ниски маржове означава, че търсенето на магазините за продажби на дребно на физическо пространство намалява.

Cushman & Wakefield съобщи, че прогнозите й за пазара на продажби на дребно остават силни и трябва да бъдат подкрепени от разходите на потребителите и туризма в най-известния квартал на Ню Йорк.