Забравете за преградените апартаменти, съквартирантите от Craigslist и мебелите от Ikea.

Все повече нюйоркчани прибягват до луксозни жилища за общо ползване. В наподобяващите общежития сгради, възрастни, които са завършили колеж преди доста години, споделят кухните, всекидневните, тоалетните и всичко останало - от тоалетна хартия до кафе и услугата почистване, включена в наема.

“Тук не ти се налага да мислиш за всичките малки неща, за които иначе би трябвало да мислиш, да излизаш и да купуваш,” казва 27-годишният Джеймс Джаксън, програмист, който живее в нова сграда с апартаменти за общо ползване в Уилямсбърг, Бруклин, което е собственост на компанията Common.

Сградата на Common в Уилямсбърг е третата и най-голямата на компанията. Тя също така има две други сгради в Краун хайтс, Бруклин, и разполага с капацитет за 100 наематели в трите си сгради. От октомври досега компанията е получила 6 000 кандидатури за наематели.

Спалните в апртаментите на Common са напълно обзаведени, като това включва дори чаршафи и хавлии. Наемът започва от 1 800 долара на стая и включва всички комунални услуги и безжичен интернет.

Подобни условия се предлагат и в новия комплекс WeLive, които е собственост на компанията WeWork. Той отваря врати на Уолстрийт през май и в крайна сметка ще бъде с капацитет от 600 души.

Вижте още: В Ню Йорк бедни и богати използват различни входове в една сграда

Дори двойки вече използват този тип съжителство. Австралийците Джордан Браун и Маделин Кент делят апартамент в Common с друга двойка, защото наемането на собствен апартамент като чужденци за тях се оказва прекалено сложно и скъпо.

“Просто се появихме с два куфара и това беше!” казва Кент за Common.

Джордан Браун и дългогодишната му приятелка Маделин Кент първоначално били скептично настроени относно това да живеят с друга двойка непознати.

За щастие, те се разбират добре със своите съквартиранти, съпрузите Мартин Уилсън и Софи Уилкинсън, които също се оказва, че са австралийци.

“Тази схема работи,” казва Браун, който е инвестиционен банкер. “Изобщо не е пренаселено.”

Всяка от двойките разполага със собствена спалня и баня, като споделят пералня, всекидневна с кухня с телевизор и малък вътрешен двор.

“Сякаш имаме собствен апартамент,” казва Кент пред MarketWatch.

Всяка от двойките плаща по около 2 600 долара наем на месец. Това е значително по-малко, отколкото Уилкинсън и Уилсън са плащали преди това за старо жилище в Сохо. Парите, които спестяват тук, им позволяват да пътуват повече.

На възраст, в която неговите връстници отглеждат деца, 44-годишният Джереми Шраг дори не мие чиниите си.

През май роденият в Калифорния Шраг, който живее в Ню Йорк от 2013 г., се нанася в студио с кухненски бокс и баня в WeLive срещу 2 960 долара на месец.

В неговата нова сграда има общ фитнес, уиски бар, пералня и зала за игри. В момента се строи открита тераса с две джакузита.

Макар че е по-възрастен (средната възраст на живеещите в WeLive е 30 г.) Шраг обича да общува със съседите си.

Той използва вътрешното приложение на сградата, за да планува неща заедно със съседите си.