Цените на луксозните жилища в един от най-скъпите градове в света - Лондон са се повишили през февруари с 31% на годишна база, което бе и най-силното им поскъпване от 28 години насам, сочат публикувани в Bloomberg данни.

На месечна база през февруари цените на най-скъпите жилища в Лондон са се повишили с 2.6%, по данни на имотната агенция Knight Frank. През януари поскъпването им възлезе на 3%.

През последните две години цените на най-скъпите жилища във финансовата столица на Великобритания са се повишавали три пъти по-бързо, от средния ръст в цените на жилищата в страната, сочи още докладът.

Анализатори от имотната агенция коментират още, че не биха се изненадали на ново повишение от 20% през настоящата година.

Повишението на имотите се предопределя от силното търсене от международни инвеститори, които са се облагодетелствали от доброто представяне на финансовите пазари и търсят диверсификация чрез инвестиране в недвижима собственост, според запознати.

В същото време британското законодателство позволява на международните инвеститори да живеят в Лондон, без да са длъжни да плащат британски данъци върху капиталовите си печалби.

Това допълнително стимулира бизнесмените масово да се изнасят да живеят в Лондон, като примери за това са Лакшми Митал и Роман Абрамович.

Все по-често луксозни апартаменти в лондонското сити се продават на рекордно високи цени, като някои от тях достигат дори цени от порядъка на 4 500 паунда (8 700 долара) за кв. фут, на фона на цени при най-скъпите жилища в Ню Йорк от порядъка на 6 000 долара за кв. фут.

През изминалата година работещите във финансовото сити 330 000 специалисти са получили рекордни възнаграждения, които заедно с бонусите са достигнали 8.8 млрд. паунда, по данни на Centre for Economics and Business Research Ltd.

Търсенето на жилища от заможни купувачи значително изпреварва предлагането на такива на пазара, според специалисти.

Цените на най-скъпите жилища в Лондон са се повишили за 26 поредни месеца, като през 12, от последните 13 месеца, са поскъпнали с над 2%, сочат още данните.

Британската икономика се очаква да регистрира ръст от 2.9% през настоящата година, което ще допренесе до положителното развитие на финансовия пазар в страната.