Цените на луксозните недвижимите имоти в централен Лондон са се повишили с 33.3% за 12-те месеца до края на май, посочи изследване на имотната агенция Knight Frank. Инвестирани 100 000 долара в недвижим имот през 1976 година биха донесли на притежателя си към днешна дата 4.2 млн. паунда.

Това бе и най-голямото повишение на луксозните жилища в централната част на европейската финансова столица от март 1979 година насам.

В същото време недвижимите имоти в Централната част на Лондон се повишават с над три пъти по-високи темпове от средните за страната.

Най-луксозните недвижими имоти достигат цена дори от 3 000 паунда за кв. фут (32 280 паунда за кв. м), като вече има и няколко сделки, при които е премината и психологическата бариера от 4 000 паунда за кв. фут (43 040 паунда за кв. м).

Данните стават реалност на фона на изразените от редица специалисти притеснения за забавяне на темпа на нарастване на цените на недвижимите имоти във Великобритания, след силното им повишение през последните години, което обаче явно не важи за жилищата от най-висок клас.

Повишението на цените се предопределя от продължаващото силно търсене на луксозни жилища, на фона на рекордно високите заплати и бонуси, изплащани в лондонското сити, както и слабото предлагане на подобни имоти.

Анализатори коментират, че цените на луксозните имоти в Лондон са се повишили до такава степен, че единствено Монако може да се конкурира със столицата на Великобритания. В Лондон средната цена на луксозните недвижими имоти възлиза на 2 300 паунда за кв. фут, на фона на 2 190 паунда в Монако.

За сравнение, в другите големи световни мегаполиси като Ню Йорк, Хонг Конг и Токио средните цени на недвижимите имоти са съответно 1 600, 1 230 и 1 100 паунда за кв. фут.

Специалистите от Кnight Frank посочват, че съществуват признаци за забавянето на пазара на луксозни жилища в Лондон, изхождайки от съотношението на търсенето и предлагането. От март месец насам се наблюдава намаляване на това съотношение.