Луксозните жилища в Лондон с нов рекорден ръст през юли

827
Луксозните жилища в Лондон с нов рекорден ръст през юли

Цените на луксозните жилища в Лондон са се повишили с рекорден темп през изминалия месец юли на месечна и годишна база, като купувачите им се сблъскват с изключително слабо предлагане на пазара, посочи публикуван доклад на агенцията за недвижими имоти Knight Frank LLC.

За месеца посочените жилища в столицата на Великобритания са се повишили със значителните 3.9% в сравнение с месец по-рано.

На годишна база повишението в цените на луксозните жилища е възлязло на 36%, което е и най-голямото такова от 1979 година насам, сочат още публикуваните данни.

Анализаторите обясняват силното им повишение със засиления интерес от страна, както на местни жители с нараснали доходи, така и на международни богаташи. В същото време то става на фона на относително ограниченото предлагане.

От имотната агенция прогнозират повишение на цените на луксозните жилища в Лондон от 25% за цялата настояща година спрямо предходната.

Рекордните бонуси получавани от инвестиционните банкери и другите членове на финансовата общност по света също допринасят за силното поскъпване на луксозните жилища.

Броят на предлаганите жилища в Лондон с продажна цена от поне 2.5 млн. паунда се е понижила с цели 23% в сравнение с 2005 година, по данни на Knight Frank.

Великобритания е убежище на около 68 милиардери от целия свят според направено наскоро изследване публикувано в Sunday Times.

Много от тях са руски, китайски и индийски мултимилиардери, чието убежище е станало предимно столицата на Великобритания.

Според проучване около 61% от жилищата в Централен Лондон на цена над 4 млн. паунда са закупени от чуждестранни граждани.

Очакванията са техните купувачи да ги държат продължително време, а не да ги препродават, което от своя страна също стеснява значително предлагането на подобни домове.

Централната банка на Великобритания повиши на пет пъти равнището на краткосрочните лихви в страната в усилията си да намали инфлационния натиск, до голяма степен предопределян и от значителното поскъпване в цените на жилищата.

Така например къща струващи 100 000 паунда през 1976 година в най-скъпия квартал на Лондон, към момента е с цена в размер на значителните 4.49 млн. паунда.

Цените на луксозните жилища в Лондон са и най-скъпите в света, като те се продават за по 2 300 паунда за кв. фут (24 750 паунда за кв. м.), сочи още статистиката.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg