Цените на луксозните жилища в Лондон са се повишили с 3.1% през март, което бе и най-голямото им месечно повишение, посочиха данни на имотната агенция Knight Frank. На годишна база поскъпването им възлиза на значителните 32%, сочат още данните.

Така цените на жилищата от най-висок клас са поскъпвали за 27 поредни месеца от декември 2004 година насам, когато регистрираха последното си месечно понижение.

За първите три месеца цената на къщите в централната част на Лондон се е повишила с 10.2%, а тази на апартаментите с 7.5%.

Поскъпването на луксозните жилища във финансовата столица на Европа продължава да се предопределя от ниското ниво на предлагане и силното търсене.

През март предлагането на нови жилища се е понижило с 27%, в сравнение с предходния месец февруари, а това на търсенето е нараснало с 16%.

Заможни руснаци и хора от арабския свят продължават да са в основата на поскъпването на луксозните недвижими имоти в Лондон.

Руските граждани са осъществили покупки на 21% от всичките продадени имоти на стойност над 8 млн. паунда, като тези от арабския свят са допринесли за други 13% от покупките.

Британските купувачи на най-скъпите жилища в Лондон са сключили едва 37% от сделките, сочи още докладът на британската агенция за недвижими имоти.

Най-богатият руснак Роман Абрамович е закупил шест имота в Лондон на стойност 49.3 млн. паунда за периода между юни 2005 и август 2006 година.