Редовното забавяне в сделките на пазара на недвижими имоти през лятото сякаш не важи за Дубай, пише PropertyWire.

Пазарът на недвижими имоти в емирството, който впрочем е един от най-динамично развиващите се в света, не показва никакви признаци за забавяне, като търсенето и продажбите си остават традиционно високи.

Анализаторите прогнозират ръст в цените на имотите с най-малко 10% за летните месеци. Кризата на щатския и други пазари на имоти привлича все повече купувачи и инвеститори към пазари като Дубайския, изказват мнения редица специалисти.

Дори да бъде отчетено забавяне в продажбите за някои от летните месеци, то едва ли ще повлияе на ръста на цените, коментират местни брокери на недвижимо имущество.

Все пак бумът на пазара на недвижими имоти в Дубай едва ли ще продължи вечно, казва шефът на една от водещата строителната компания в района - MAG Group Property Development – Мохамед Нимер.

Според него пазарът на имоти в Дубай ще намали темповете на растеж до 2-3 години, като до тогава големите пазари на имоти в света като щатския или британския ще се нормализират.

Строителният бум се очаква да достигне своя пик през следващата година, когато общата стойност на инвестициите в сектора на недвижимите имоти в страната ще надхвърли 3 млрд.долара.

След това се очаква нивото на годишните инвестициите в сектора да спадне, достигайки нивата от миналата година, тоест около 1 милиард долара.

В същото време с покачването в цените на строителните материали и цената на земята като цяло, ще продължава да държи цените високи и едва ли се очаква променя в посока намаление, споделя още Нимер.