Пускането на Втория метродиаметър в столицата се отрази позитивно на жилищния пазар в кварталите, разположени в близост до станциите на метрото. Това отчитат от "Адрес" Недвижими имоти в обобщението си за пазара на жилища през летните месеци.

По данни на компанията цените в столицата през юли и август регистрират слаб спад – по-малко от 2.5% спрямо второто полугодие на 2011 година. В кварталите в близост до метрото обаче нивата не отчитат почти никакво понижение, а на места дори се наблюдава лек ръст.

«Цените замръзнаха не само в районите около Втория метродиаметър», коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на "Адрес" Недвижими имоти. „Спадът спря и в кварталите, разположени около първата вече функционираща линия на подземния транспорт.

Причината е, че с отварянето на втория етап подземното движение вече ще покрива значително по-голям периметър и то като мрежа, а не просто лъч. Това се отразява на неговата функционалност и дава на живеещите в зоните на метрото много повече мобилност и възможности за бързо и лесно придвижване до ключови за живота на столицата точки”, коментира още Богданов.

По данни на "Адрес" без видима промяна се задържат ценовите нива в Люлин, Младост, Илинден, Надежда. Леко покачване пък (с около 0.5%-1%) има в районите на Света Троица, Мусагеница, Банишора.

И друга позитивна тенденция на пазара на жилищни имоти отчитат от "Адрес". Купувачите на имоти за инвестиция от началото на годината постепенно се завръщат, но през лятото появата им е значително по-осезаема. Те започват да предприемат и по-смели стъпки – през юли от "Адрес" регистрират сделка за жилище на стойност 163 000 евро. Тенденцията за сделки на по-високи нива е валидна не само при инвестиционните покупки.

Лятото отключи продажбите на скъпи имоти. През юли и август в София близо 60% от сделките са за имоти на стойност 50 000 евро, над 18% са за жилища до 70 000 евро, а за над 100 000 евро жилище са купили около 10% от купувачите. Отстъпките, според "Адрес", се срещат все по-рядко на пазара – с 10% намаляват случаите на отстъпки над 5 000 евро, а с 10% се увеличават сделките без отстъпка.

Една от основните причини за растящия брой двойни сделки – продавам, за да купя друг имот се дължат на атрактивните промоционални оферти за ипотечно кредитиране, които банките предложиха.Средният процент на външно финансиране за сделките през лятото е 35-40%, а самоучастието на купувачите е между 60% и 65%.

Активизират се по-зрелите купувачи – хората над 45-годишна възраст демонстрират с около 14% по-висока активност през летните месеци спрямо първото шесмесечие на 2012 година, основно купувайки жилище за децата си студенти.

Продажбите се катализират от две основни явления през лятото, като и двете са обвързани с двойни сделки. Много продавачи решават да се разделят с панелните си апартаменти, които са втори или пък трети имот в рамките на семейството.

През лятото са се реализирали и множество продажби на земи, със средствата от които се финансира покупката на апартамент в града.

Пазарът на наеми също демонстрира сериозна активност през лятото. Близо половината от наемателите в перида юни-август са намерили подходящия имот в рамките на 1 до 3 седмици. Наемните нива се задържат без особена промяна – между 2.7 и 4.5 евро струва квадратният метър отдаваема жилищна площ в столицата.

Прогнозата на "Адрес" за пазара до края на годината е свързана с продължаващо активизиране на сделките и задържане на цените. Банките ще продължат да играят основна роля за сделките в средния ценови клас.