Въпреки че новият сблъсък с кризата при тегленето на кредит за покупка на недвижим имот вече се е превърнал в ежедневие, цените на недвижимата собственост в Европа изглежда са спрели "ненормалния" си скок и за момента нещата се стабилизират, пише френското издание francetransactions.com.

Според световната мрежа на агенциите за недвижими имоти (ERA) цените на жилищата в Европа се стабилизират, понижения не се наблюдават, просто цените си остават високи във всички европейски държави, сочат още данните. Но въпреки това стабилно ниво, цените остават по-скоро ниски в някои европейски страни.

Така например в Испания и Ирландия имотният пазар търпи пълна промяна, като се наблюдава спад в цените на жилищата, докато във Франция и Италия положението е точно обратното - цените продължават да растат.

Във Великобритания цените продължават да се покачват, а заедно с това и данъците, като това води до една също толкова деликатна ситуация, каквато в момента е тази в САЩ.

Изследването, направено от ERA сред 17 европейски страни подчертава големите несходства в градовете. Люксембург е начело в класацията със средна цена на жилище, без да се взимат предвид най-скъпите стойности на жилища в дадени квартали там, от 485 000 евро. Лондон се нарежда на втора позиция (473 830 евро), следван от Берн (440 000 евро), Дъблин (427 000 евро), Мадрид (382 000 евро) и на шеста позиция Париж със средна цена за жилище от 324 840 евро.

София остава най-евтиният град за покупка на жилище, където средната цена достига 78 000 евро, сочи още френското издание francetransactions.com.