Новото търговско обединение "Магазини Европа", контролирано от Христо Ковачки, води преговори за продажба на миноритарен дял, съобщава в. Дневник. Поради това проектът за листване на веригата на Българската фондова борса остава на заден план и засега няма яснота дали ще бъде реализиран, каза търговският директор на компанията Милен Влашки.

"Можем само да потвърдим наличието на сериозен интерес от страна на стратегически чуждестранни инвеститори към извънборсово закупуване на дялово участие в "Магазини Европа", което в дългосрочен план би предопределило един успешен борсов дебют на търговската верига", поясни той.

В момента текат преговорите с чуждестранен инвеститор за придобиването на миноритарен дял във веригата, в която наскоро бяха обединени 21 магазина, концентрирани главно в София. От компанията поясниха, че се очаква те да приключат до края на лятото, като не пожелаха да разкрият името на заинтересувания купувач.

В средата на юни Комисията за защита на конкуренцията одобри концентрацията на различни търговски обекти в новото дружество "Магазини Европа". Капиталът на компанията е 210 млн. лв., като 81.3% от него се контролира от Ковачки поради свързаността му с акционерите в нея, смятат експертите от комисията. Близо 8% е общият контрол на "Интеркомерс груп плюс", който държи "Булгарплод - София", а 10% - "Топ ден". Участието в новата компания на акционерите е с апортирането на отделни имоти - магазини, супермаркети и търговски обекти.

Влашки допълни, че в момента компанията работи по два големи проекта. Първият е електронен магазин с асортимент повече от 15хил. стоки, който се очаква да стартира до края на лятото, а вторият - създаването на програма за лоялни потребители.

Преговорите за придобиването на миноритарен дял в "Магазини Европа" идва на фона на активния инвеститорски интерес към търговските вериги в България, както в. Дневник писа по-рано. Секторът очаква няколко придобивания до края на годината, тъй като купувачи масово проучват възможностите за покупки у нас.