Характерно за синия цвят в интериора е, че едновременно действа отпускащо и умиротворяващо. Заедно с това изглежда не простоват, а благороден. Синият цвят подхожда отлично за класически и съвременен интериор. Неизменна част е от средиземноморския стил и хайтек.

Характеристики на цвета

Нюансите на синьото предразполагат към продуктивна мисловна дейност, нормализират сърцебиенето и кръвното налягане. Това прави този цвят актуално решение за оформяне на спални, детски стаи, всекидневни, а също така и в обществени сгради – например, за конферентни зали.

Доказано е, че практически всички нюанси на синьото понижават апетита – това ги прави идеални за хора, които се стремят да са винаги стройни. Ако искате да потушите апетита си, дикорирайте кухнята в синьо.

Синият цвят се отнася към студената палитра – поради това се възприема като свеж и прохладен цвят. Не ви препоръчваме да залагате на него при оформянето на стая, чиито прозорци гледат на север. Напротив, подберете този цвят за слънчева стая. Той ще допълни усещането за свежест.

Желателно е синият цвят да бъде част от основните характеристи на интериора в региони с постоянно топъл климат. Защо? Защото създава усещане за прохлада. Освен това разширява визуално пространството.

Кои нюанси най-добре подхождат за създаване на студена атмосфера в дома?

Преди всичко това са тюркоазеното и небесносиньото. Ако искате да туширате студенината, използвайте розово, жълто и оранжево.

На синия цвят се приписва особено качество – то позволява да създадете усещане за отграниченост. Това свойство е характерно за пастелните му нюанси – ако ги нанесете по стените и тавата, можете напълно да възсъздадете илюзията за пребиваване в природата. Синият цвят за повечето хора се свързва с небето, безкрайното море, високите планински върхове.

Ако вниманието ви е привлечено от тъмно-синия цвят, съветваме ви да го използвате внимателно. Той създава прекалено наситено чувство за студ. Освен това може да предизвика усещане за тревога и депресия.

Принципи на използване на синьото в интериора

Можете да го използвате в оформянето на помещенията у дома по различни начини.

Тематичен дизайн: въвеждането на синьото в интериора на всяка стая у дома е желателно да се случва с асоциации. За нас този цвят се свързва с небето, морето, океаните, зимата и нощта. Например, детска стая или баня, оформени с такава асоциация, са отличен избор. Можете да допълните цялата атмосфера, като поставите полилей с морски мотиви в детската стая.



В небесна тематика може да оформите и тавана. Ефектно изглеждат конструкции, имитиращи звездно небе. Избегнете обичайния бял латекс по тавана и заложете на синьото!

Ако искате да използвате сполучливо асоциирането на синьото със зимата, можете да го изполвате в оформянето на помещения, в които искате да чувствате лекота, въздушност и прохлада. Често тази тема се използва в интериори в стил минимализъм, където най-често срещаме цветове като сиво-синьо, сребристо и бяло.

За много хора синьото е цветът-символ на дългоочакваната почивка в морски курорт. Използването на синия цвят в интериора позволява да пресъздадете средиземноморската атмосфера, характеризираща се с изобилие от безоблачно небе, безкрайни морски вълни и топъл пясък. Можете да изпълните този план като подберете подходящ фототапет.

Отчитайте особеностите на цвета

Когато използвате синьото умерено, можете да оживите интериора. Малкият коридор или пък антрето в синьо създават усещане за по-големи размери.

Можете да декорирате едната стена в небесносиньо, а на противоположната стена да поставите огледало – така ще увеличите визуално помещението. Добро решение са вратите и килимите в синьо.

Основни нюанси

Синият цвят има два основни варианта – светлосиньо и тъмносиньо. Разбира се, срещат се и нюанси, близки до други цветове. Например, зеленото – такъв тип синьо, са тюркоазеното, аквамаринът и цианът. Други разновидности на синьото са ултрамарин, сапфир, лазур и кобалт. Когато синьото се приближава към червеното, то може да придобие нюанси на виолетовото, аметистовото и лавандуловото.

Разнообразието от нюанси на синьото позволяват гъвкаво оформяне на интериора. Въпреки студенината, която лъха от него, в съчетание с друг цвят, това усещане може да бъде преодоляно.

Най-тъмните нюанси на синьото са виолетовото и мастиленото – те се използват в интериора само с цел създаване на акценти.

Синята гама е великолепно решение за интериора на банята. За спално помещение удачно решение е изборът на покривала за леглото и килими.