”Македония и Черна гора могат да бъдат следващите Лас Вегас и Монте Карло”. Около това мнение се обединиха участниците в ранната сесия на втория ден на Balrec.

Според Джордж Бобвос от Trigranit Development „колкото по-малка е страната, толкова по-добре e това за пазара на недвижими имоти. Но за успеха е нужна и разумна политика, допълни той.

В Черна гора, Македония и Албания в момента проектите са малко на брой, което повишава цените до нива, близки до страните от ЦИЕ, подчерта Бобвос.

Като пример Стела Дами от Colliers Albania посочи, че офисните площи в страната са едва 28 000 кв. м, но нови 60 хил. клас А се намират в строеж. Два са само и големите търговски обекта в столицата Тирана, като първият с общо 25 000 кв. м е изграден от местна компания, а вторият от италианската Casa Italia.

”В близост до летището на Тирана вече стартира изграждането на първия бизнес парк, а зоните около Тирана и Дурас се очертават като индустриални”, допълни Дами.

Цените на жилищното строителство в страната са около 500-850 евро за периферията на Тирана и около 1000-1500 евро/кв. м за централните части. Офисните площи се отдават под наем на около 17-23 евро/кв. м на месец.

През настоящата година в Черна гора ще бъде завършен първият мол. Цените на търговските площи варират от 35-60 евро/кв. м/месец, докато на офисите са от 20 до 27 евро/кв. м.

Пазарът в страната се характеризира с високи цени и ниско качество. „Липсват офис площи дори за посолствата в страната,” каза Джордж Бобвос.

”Добри възможности се откриват през Охрид и ски курортите, сподели Борян Борозанов от Invest Macedonia. В страната все още липсват офиси клас А, но територии в близост до границата с Гърция се развиват като казино центрове.”