Броят на сделките с недвижими имоти в страната през 2015 г. се е повишил с 5.68% спрямо година по-рано, сочат изчисления на Profit.bg на база данни от Агенцията по вписванията.

Вече ви информирахме за десетте града с най-много сделки през изминалата година.

В кои от малките градчета обаче се отчита най-голям скок при покупко-продажбата на имоти?

Начело в подреждането е Тополовград с ръст от 44.05%, следван от Етрополе и Белоградчик с повишения от 35 и 34 на сто, респективно и Пирдоп с 30% повече сделки спрямо 2014 г.

С по над 20% повече закупени имоти има в Ивайловград, Берковица, Момчилград, Тетевен, Кърджали, Трявна и Мадан.

Кърджали заема челното място при градовете с повече от 1000 сделки за изминалата година, като изпреварва по повишение спрямо 2014 г. пазарите в Пловдив и София, отчели 17 и 16 на сто повече трансакции.

Вижте още: 2015 г.: Отново се купуваха жилища на зелено в София

Повече от 10% ръст в имотните сделки има още и в Провадия, Благоевград, Червен бряг, Чирпан, Сливен, Хасково, Девня, Свиленград, Карнобат, Шумен и Нови пазар.

Има и места, където съживяването на имотния пазар така и не се усети през 2015 г. Дори напритив – пет са общините, където сделките бележат двуцифрен спад.

Начело с понижение от над 20% е Несебър, следват Исперих, Царево, Кула и Костинброд. Покупко-продажбите на имоти в Каварна и Свищов падат със съответно 9 и 8 на сто.

Четете още: Адрес: Имотите ще поскъпват и през 2016 г.