През 2015 г. в столицата на страната София са издадени разрешителни за строеж на нови 6476 жилища, сочи справка на Profit.bg по данни на НСИ.

За първите девет месеца на 2016 г. данните на националната статистика сочат за започването на нови 4564 жилища в 495 жилищни сгради.

Малко или много са тези близо 11 000 жилища за град като София, започнати да се строят от началото на 2015 г. до края на третото тримесечие на 2016 г.? Следва да се има предвид, че разгърнатата застроена площ в посочените по-горе жилища е 585 718 кв. м.

Ако приемем, че средната цена на имотите в столицата е около 930 евро/кв. м, каквито данни публикуваха от Bulgarian Properties, то това са проекти за над 540 млн. евро, или повече от 1 млрд. лв.. В случая става въпрос само за жилищни проекти, без да се смятат офисните, търговските или индустриалните.

Да, част от проектите вече са въведени в експлоатация, но други, най-вече тези, започнати в последните 12 месеца, все още са на етап строеж и в момента се предлагат на зелено от агенциите за недвижими имоти в страната.

Но с оглед увеличението на населението на столицата, което според официални данни за последните 5 години е общо от над 57 000 души, както и замрялото строителство в предходните години, може да се окаже, че новите жилища едва ли ще са достатъчни за задоволяване на глада за недвижимости.

Това е така също и поради факта, че банките в момента предлагат най-изгодните си предложения в историята за ипотечни кредити (често за лихви около 4%), а същевременно лихвите по депозитите, които са под 1% годишно, карат част от домакинствата да търсят други алтернативи на спестяванията си.

Останалите области, където днес се строи най-много, са и най-големите в страната - Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора.