Подценяваният през последните две години столичен квартал „Манастирски ливади" е на път да излезе печеливш от кризата, се казва в анализ на имотната компания Адрес.

Заради масовото застрояване и липсата на инфраструктура, имотите в квартала изгубиха голям процент от цената си още в края на 2008-ма година. От няколко месеца обаче районът се радва на възраждащ се интерес, който се дължи на комбинацията между добра локация в близост до планината и ниски цени.

„Много голям процент от купувачите (около 37%) държат на всяка цена да живеят в някои от южните райони, а повечето от тях разполагат с ограничен бюджет и покупка в „Иван Вазов" или „Белите брези" е на практика невъзможна. Така при новите ниски цени съотношението качество-цена в „Манастирски ливади" се оказва наистина добро", разказва Цветелина Тасева, изпълнителен директор на Адрес. „Хората са чували, че в този квартал се живее с джип и гумени ботуши, но с изненада откриват, че за последните две години ситуацията се е променила", допълва Тасева.

Заради спорния си имидж кварталът все още се радва на сравнително ниски цени, като част от имотите се търгуват на нива, сравними с тези в „Обеля" и „Надежда". Офертите за продажба на жилища в „Манастирски ливади" са от порядъка на 700 - 950 евро за кв. м (за жилище на шпакловка и замазка, с А16). С професионален посредник от тази цена все още може да се свалят 5 до 15%.

„Стигали сме до 600 и дори 590 евро на кв. м за апартамент в сграда с АКТ16", твърди Милен Михайлов, брокер в кантора „Южни райони" в АДРЕС. „Около 70% от апартаментите в двете части на квартала се предлагат от инвеститори, които добре преценяват ситуацията и са готови да направят необходимия компромис. Максималната отстъпка от 15% се получава от купувачи с пари в брой, при които процедурите за сключване на сделка са по-кратки и значително облекчени", коментира Михайлов. „Това далеч не означава, че всеки имот има такава цена, но спадът в сравнение с най-високите нива от 1200 евро е значителен, а конкурентните предимства на жилищата едва сега започват да се усещат", допълва Михайлов.

От началото на есента се наблюдава живот и по замразените обекти. По 2/3 от 10-те проекта в квартала, чието изграждане беше спряно в края на 2008-ма година, отново се работи. Търсят се и парцели за старт и на нови имоти. Техните цени би трябвало да бъдат още по-конкурентни заради ниската цена на земята и строителството в момента.

Офертите за жилища в строеж са по 650 и дори 600 евро на кв.м., но интерес към тях почти липсва. „Натискът е двупосочен - от една страна на пазара има добри предложения за апартаменти, в които клиентите могат да се настанят веднага, а от друга - когато правят покупка в труден момент, купувачите не са готови да поемат дори минимален риск", коментира Цветелина Тасева. „Тези констатации касаят целия пазар, но са особено валидни в т.нар. „нови квартали", където изборът на квадратури, изложения и други характеристики е много по-голям. Ако искате имот с лице към Народното събрание, на втория етаж и 70 кв.м, нямате много възможности. Но в „Манастирски ливади", „Витоша" или „Студентски град" имате избор и е много по-вероятно да попаднете на комбинацията от характеристики, за която сте мечтали".

Тристаен апартамент на ул."Пирин" (в западната част на квартала), с площ 121 кв. м, в сграда с АКТ16, на шпакловка и замазка, в момента се оферира на цена 69 500 евро. За сравнение, офертите за тристайни жилища в друг, съвсем близък южен квартал - „Белите брези", започват от 74 000 за имот с площ 86 кв. м, на първи, почти партерен етаж, в сграда от 2006 г.

Близо 80% от купувачите в „Манастирски ливади" са млади хора, за които това е първо жилище. Те купуват двустайните апартаменти, а дори и тристайни - от порядъка на 90-100 кв. м. Вече се появяват двойни сделки в рамките на самия квартал - семейства с по едно дете, които са свикнали с района, продават малкото си жилище и търсят по-голямо или по-качествено. Едва 5% от всички сделки са с инвестиционен характер, но те се правят по-скоро от родители, които купуват дългосрочно за децата си, а не с цел отдаване под наем.

Затворените комплекси се радват на сериозно търсене на пазара в „Манастирски ливади". Семействата ги предпочитат основно заради възможностите, които те предоставят за по-спокойно отглеждане на децата. Част от тях разполагат само с обособен зелен вътрешен двор, други имат изградени и детски площадки. В някои дори има сладкарници и детски клубове.

В 95% от случаите имотите в „Манастирски ливади" са построени след 2003 г. Активното строителство разруши улиците там, където те съществуваха, а липсата на канализация пречеше на инвеститорите. В западната част на квартала вече са изградени няколко големи канализационни колектора - от ул. „Иван Сусанин" в посока центъра, асфалтирана е и част от ул. „Пирин".

Въпреки кризата, условията за живот в квартала се подобряват, което в комбинация с ниските цени се очаква да продължи да привлича купувачи от средния сегмент на пазара.