Най-голямата американска верига хотели - Marriott, планира да разширява представителствата си, като придобие хотели на свои конкуренти, изпаднали във финансови затруднения, пише Bloomberg.

Това стана ясно след изявление на финансовия директор на веригата Карл Беркуист, който се надява по този начин компанията да увеличи пазарния си дял по време на икономическа рецесия.

Според плановете собствеността на веригата ще се увеличи с още 110 000 стаи, 30 000 от които ще бъдат добавени тази година. Така общият им брой по целия свят ще достигне над 600 000. Около 50% от тези стаи се намират в новостроящите се хотели на веригата, докато 6% ще бъдат присъединени от конкуренти марки.

Азиатско-тихоокеанския район е сред приоритетните за бъдещо разширение на веригата, заради бурното икономическо развитие на някои от страните там през последните няколко години. Миналата седмица от Marriott обявиха, че планират да отворят първия си хотел в столицата на Виетнам - Ханой.

Компанията, която притежава марки като Ritz-Carlton, Courtyard и Residence Inn, отчете спад в нетните приходи за второто тримесечие с 46%, а печалбите й намаляха с 20%.

В следствие на това, от веригата промениха прогнозата си за финансовите резултати за тази година, като сега очакват печалбата на акция да е не повече от 86 цента, докато прогнозите през април бяха за 1.02 долара.

Повечето хотелски оператори намаляват драстично разходите си, за да успеят да се задържат на пазара при непрекъснато намаляващите резервации и цени за нощувките. Според прогнози на компанията приходите от налична стая в Северна Америка може да се понижат с 20 - 23% през третото тримесечие спрямо година по-рано. През второто тримесечие е било отчетено понижение при тези приходи с 26%.

Продажбите на хотелски имоти в световен мащаб най-вероятно ще се ускорят през втората половина на тази година, тъй като броят на купувачите, търсещи имоти във финансово затруднение се увеличава, казава Артър Адлър от Jones Lang LaSalle Hotels.

Общият обем на сключените сделки с хотели по света през първата половина на годината се понижи с 78%, спрямо миналата година, достигайки 3.7 млрд. долара.