Камарата на представителите на Съединените щати одобри мащабен план за спасяване на пазара за недвижими имоти, чиято цел е да се окаже помощ и на хилядите заемополучатели, и на ипотечните компании, които бяха засегнати от кризата.

Проектозаконът беше приет с 272 срещу 152 гласа и след одобрението на президента Буш, остава формалният вот в Сената до края на седмицата, за да влезе документът в сила.

Приемането на новия закон ще изпрати положителен сигнал към инвеститорите по цял свят, заяви американският министър на финансите Хенри Полсън.

При разглеждането на документа се появиха остри възражения по въпроса с вписаната в закона федерална помощ от близо 4 милиарда долара на американците, които са застрашени да изгубят жилището си заради дългове.

В крайна сметка тази точка беше одобрена. Предвидени са и редица мерки за оказване на мащабна помощ за заплашените от фалит ипотечни гиганти Фани Мей и Фреди Мак, чиито акции паднаха до рекордно ниски нива заради кризата в кредитирането.

Финансовото министерство обяви, че е готово да увеличи кредитната линия за двете компании, а при необходимост и да купи техните акции.

Управлението за федерален резерв на Съединените щати също се ангажира да осигури допълнителни средства.

Източник: Нова телевизия, Снимка: БГНЕС/ЕРА