След дългогодишния бум, който изживя офис-пазарът в София, 2009 беше година на отрезвяването. Търсенето на офиси драстично намаля и падна до нива от преди 5 години, като за цялата година нетното усвояване на офис площи беше само 72 хил. кв. м, което е значителен спад спрямо нивата от 117 и 152 хил. кв. м, отчетени съответно през 2008 и 2007 г., се посочва в предоставен на Profit.bg анализ на MBL, асоцииран партньор на CB Richard Ellis за България.

Новото строителство бе в рамките на обичайното за последните няколко години, като 165 хил. кв. м нови офиси бяха завършени през последните 12 месеца в София. С това наличните клас А и Б офис площи в столицата достигнаха малко над 1 112 000 кв.м.

В резултат на слабото търсене свободните площи през 2009 г. нараснаха със 108% спрямо края на 2008 г., достигайки 16.1% от наличните офиси или близо 180 000 кв.м. В същото време някои строежи бяха замразени, финансирането на други проекти не беше отпуснато, а наемите се върнаха на нива от 2005 г., като в много случаи спадът е от порядъка на 30 - 40% спрямо края на 2008 г.

В момента клас А офис площи се предлагат основно на нива между 9 - 13 евро на кв.м. Разбира се, има и изключения.

Въпреки признаците за нарастване на търсенето през последните шест месеца, 2010 г. се очертава да бъде трудна за сектора на офис имотите. От компанията очакват рекордните близо 375 кв. м да бъдат завършени в рамките на годината. Това е внушителен обем, имайки предвид, че нетното усвояването на годишна база никога не е надвишавало 160 хил. кв. м.

Според Николай Неов, мениджър Офис площи в MBL|CBRE, България в момента е в полезрението на няколко международни компании като алтернатива за изнасяне на бизнес процеси и дейности, но дори повечето от тях да отворят офиси тук, това няма да повиши драматично търсенето на офис площи.

Независимо, че някои от новостоящите се проекти предлагат правилния продукт с правилното разположение и при едни разумни търговски условия имат шанса да привликат много компании, пазарът ще продължи да бъде под натиск. Процентът на свободни площи ще остане висок и може да достигне нива между 20 - 25%. Това неминуемо ще продължи да оказва негативно влияние върху наемните нива като цяло, а най-вече в идеалния център, където много наемодатели продължават да имат нереално високи очаквания.

Притеснени от пазарната ситуация и несигурността, инвеститорите в бизнес имоти намаляха драстично и България остана извън полезрението им. Чуждестранните инвестиции насочени към закупуване на офис сгради на практика липсваха през 2009 г.

Според MBL|CBRE през 2010 г. ще станем свидетели на повече сделки с инвестиционни имоти, защото пазарът ще достигне консенсус относно цените, като доходността за купувачите ще е двуцифрена.