Да си купиш къща на другия край на света?! Мечта, която с помощта на интернет все повече французи успяват да превърнат в реалност, пише френското електронно издание Le Figaro.fr.

Повечето купувачи се оставят да бъдат изкушени от мароканските къщи, които са само на 3 часа от Франция със самолет. Въпреки скорошното покачване на цените (повече от 50% за една година), Мароко все още остава доста привлекателна страна за французите, купуващи недвижими имоти там.

За една мароканска къща с площ 230 квадратни метра жителите на Франция заплащат около 120 000 евро и приблизително между 1500 и 2300 евро на квадратен метър за нов апартамент с тераса и добър изглед в хубавите квартали на Мароко, пише още френското издание.

Но откакто европейците отправиха поглед именно към традиционните марокански къщи с хубав вътрешен двор, има все по-малко къщи, обявени за продажба в Маракеш, обяснява Катя Курпински, търговски управител на агенцията за недвижими имоти "Савана" в Марокеш - Мароко.

Ненадейно покупките на жилища се пренесоха в мюсюлманската част на Мароко - Фез, където цените на къщите вече се покачват от 30 на 40% през последната година и достигат цени между 80 000 и 150 000 евро.

Други предпочитани места за покупка на жилища от страна на французите са островите на Дубай, които са мечтано място за французите, пише още Le Figaro.fr. Остров Морис наскоро отвори широко вратите си за чуждестранни инвеститори, желаещи да купуват жилища в това райско кътче.

За 750 000 евро можете да си купите къща на брега на морето с 4 стаи, голяма градина и басейн. Но, внимание, нека отбележим, че вие ще бъдете собственик само на част от плажа, намиращ се пред къщата ви за период около 60 години, а не на цялата плажна ивица, отбелязва още френското издание.

За къща в планината зад морското крайбрежие, но с изглед към океана, трябва да платите минимум 240 000 долара. За първи път в архипелага на Сейшелските острови сейшелското правителство разреши покупките на жилища от страна на европейци на Eden Island. Цените? 300 000 долара например за двустайна къща 60 кв. м или 1.1 милион долара за вила на площ 250 квадратни метра.

Подобно на многобройните британци като Дейвид Бекъм например, тези, които обичат комфорта и ултрамодерната архитектура, отправят погледа си към емирство Дубай. Фараонските проекти за къщи, които са все по-изобретателни, се търсят все повече и повече. Съвсем отскоро за продажба са обявени 1500 вили и 2500 апартаменти в острова Палм Джумейра. Цените им варират от 820 000 долара за вила с три стаи и градина и 626 000 долара за двустаен апартамент, пише още френското електронно издание Le Figaro.fr.