Новите места за паркиране в Манхатън в момента струват около 225,000 долара, което е повече от средната цена за къща в САЩ, съобщава CNN.

За нова сграда на 17-а улица в Манхатън, която ще бъде готова през януари, има списък от седем-осем чакащи, готови да платят 225,000 долара за едно от петте места за паркиране в мазето.

Строителите в момента се опитват да намерят място за още четири места и ако това стане, тяхната цена ще бъде дори по-висока, предполагат брокерите в Ню Йорк.

За сравнение, според Националната Асоциация на Брокерите на Имоти, средната цена на къщите в САЩ в момента е 223,700 долара или малко под цената за паркинг в Манхатън.

Според законите на града, броят на паркинг местата в новите жилищни сгради в Манхатън трябва да отговаря на не повече от 20% от апартаментите в сградите. Така излиза, че желаещите да живеят в тузарския квартал плащат почти токова за подслона на колата си, колкото и за своя собствен.

Средната цена на съществуващите паркинг места в Манхатън е 165,019 долара, или 1,100 долара за кв. фут. Средната цена на апартаментите там е 1,107 за кв. фут, пише The New York Times.

Понякога апартаментите се оказват по-евтини. В споменатата вече сграда на 17-а улица, цената на кв фут за апартаментите ще бъде 1,281 долара, а цената за квадратен фут от паркинга – 1,500 долара!

Някои хора ги купуват с единствената цел да ги дават под наем или продадат по-късно.

И този лукс вече не е само в рамките на Манхатън. В далеч по-малко престижните Бруклин, Куинс и дори в Бронкс и Хралем, средната цена на паркинг местата наближава 50,000 долара.

За сравнение, средната цена в Бостън е 175,000 долара, а в Чикаго 75,000 долара. В градове като Лос Анджелис и Далас, апартаментите вървят с гараж.