Строителният сектор в Румъния се разви изключително много в последните няколко години, като проектите, които бяха стартирани, са за десетки милиони долари.

Навлизането на чужди компании в сектора му даде голям тласък, но и местните дружества се развиват много добре, става ясно от последните данни, пише ZF.ro.

Румънските строителни компании Tehnologica Radion, Delta ACM 93, Euro Construct Trading '98, както и Eurovia Construct International, чиито собственици са румънци, са станали най-печелившите на пазара през изминалата година, сочат данните.

Компаниите са завършили множество инфраструктурни, жилищни и обществени проекти, ръководени от централите им в столицата Букурещ.

Местните строителни компании вече печелят все повече проекти, в сравнение с чуждите, като се насочват и към строителството на магистрали.

Най-печелившата за 2007 г. румънска строителна компания - Tehnologica Radion, е отчела нетна печалба в размер на 34.2 млн. евро.

Компанията е ръководена от хидротехническия инженер Теодор Берна, който е започнал бизнес през 1997 г. и в момента има повече от 4 000 работници.

За тази година обаче договорите са по-малко, в сравнение с миналата, и работата ще бъде по-малко, казва и изявление за румънските медии той. Това означава само една - че печалбата ще намалее, като се има предвид и увеличеното заплащане на строителните работници, както и други разходи.