Търговската верига Metro планира да разшири своята международна мрежа с откриване на магазини за продажба на едро в Казахстан, съобщава property-magazine.eu.

Така германската компания вече ще притежава свои представителства в общо 33 страни по света и се превръща в най-големият и влиятелен международен играч в сектора.

Между правителството на република Казахстан и Metro Cash & Carry официално беше подписан договор за сътрудничество, с който компанията се задължава да инвестира в построяването на търговски центрове.

Ако всички предварителни условия бъдат изпълнени, осигуряването на терените стане без сериозни проблеми и в заложените срокове, както и всички лицензи бъдат получени на време, от Metro Cash & Carry смятат да открият между 10 и 15 магазина в Казахстан.

Компанията обяви, че отварянето на първия магазин от веригата се очаква да стане в столицата Астана през лятото на следващата година.

Според изчисленията на ръководството ще бъдат инвестирани между 15 и 20 млн. евро за построяването на магазините, разположени във всички части на страната.

За всеки от обектите ще бъдат разкрити поне по 250 нови работни места. За централния офис на компанията в Казахстан ще бъдат наети още най-малко 100 човека.

Динамичното икономическо развитие на страната в последните няколко години, бързото строителство на нови хотели, ресторанти и развитието на сектора на обслужването направи Казахстан популярна дестинация сред чуждите инвеститори.