Между 20 и 30 жилища биват обрани ежедневно в столицата. Това съобщи пред bTV Янко Янколов - началник сектор "Престъпление срещу собствеността" в СДВР. В тази бройка влизат и домовете в района на София, уточни той и допълни, че се наблюдава намаление на набезите, спрямо миналата година.

По време на коледните празници е било съобщено за шест обира

Годишно обявените са около 3 000, но в действителност са повече, тъй като много хора не уведомяват полицията за случилото се. Може би това е така, защото откраднатото е нещо незначително, предположи той.

Данните, които изнесе господин Янколов са спорни, заяви журналистът във вестник "24 часа" Слави Ангелов. По думите му за 15 минути в страната ще станат две кражби. Набези има средно на всеки седем минути. В Търговище, например, обирите са скочили с 215%. В страната има голям глад, затова и кражбите са се увеличили.

Всеки месец близо 400 нови крадци влизат в професията, смята Ангелов

Когато хората усетят, че в дома им има обирджия и го покажат по някакъв начин, той най-често побягва, защото по-късно може да бъде разпознат. Всеки трябва да прецени своите възможности - дали да излезе срещу него и как точно да постъпи. Ако може, трябва да се обади на телефон 166 или 112, посъветва Янколов.

Повечето от крадците не са склонни към насилие. Страх ги е да не оставят следи или ДНК, които по-късно да бъдат използвани срещу тях, посочи Ангелов и даде пример с легендарния обирджия Венци Лисицата. При сблъсък с жертва, на пода пада кръв. Следва проверка, разпознаване. Оказва се, че Лисицата има десет присъди.

Срещу него тръгва дело, вървят разпознавания, но той така и не отива зад решетките. Нека хората да покажат, че го виждат, но да не нападат, посъветва журналистът. Първото, което обирджиите правят е да се ослушат, гледат през ключалки и едва след това атакуват. Имало е десетки влизания докато хората спят, съобщи Ангелов.

Престъпниците използват всичко, което е в техен плюс, посочи Янколов

Има случи дадено жилище да бъде наблюдавано по цели седмици, преди да бъде извършена кражбата. Луксозните жилища определено са предпочитани. Ориентир за това е дограмата, климатиците и т.н. Има доста гастрольори, които идват от провинцията. СОТ не е излишен. Колкото прегради, толкова по-добре, каза още той.

Престъпниците използват червен пипер, черен пипер. Слагат си от парфюмите, намиращи се в дома на жертвата. Целта е да се заличи мирисът им и следовото куче да бъде максимално затруднено. По принцип кучето не е сериозно доказателство, смята Ангелов.

СОТ-ът малко се лепи като стикери на СИК и ВИС навремето

Има начини той да бъде заглушен. Обирджиите влизат в жилището, знаейки, че системата е включена. Облепват сензорите, оставят телче на вратата. Сотаджиите идват, не откриват никой, а по-късно те се връщат, за да довършат вече започнатото, разказа журналистът.

Янко Янколов препоръча касовите врати с многостранно заключване

Поне ги забавят, добави той. Около 70% от кражбите са с чупене на патрон, 10-20 % са с разбиване. Най-дръзкият обир от частен дом напоследък е бил на около килограм злато и пет шест скъпи часовника. Влезли на втория етаж, собствениците си били вкъщи, но паник-бутонът не работел. Батериите били изтощени. Златото било в сейф. Стояли са по малко от пет минути и са избягали по същия път, разказа той.

Хората крият ценностите си на различни места, но ако имат време крадците винаги ги намират

Има случай, при който пари са били скрити е шперплат на врата, но пак са били намерени.

Има случаи на една площадка да разбият всички апартаменти. Обикновено гледат по-малък обем, по-голяма стойност. Всичко си е до човека. Ако е по-бдителен, ще забележи че го наблюдават, смята Янколов.

Крадци обикалят по жилищата с букет цветя, търсейки своя приятелка само, за да проверят къде ще им бъде отворено. Зависи колко професионално са подготвени, те маркират с конец, та дори и с косъм местата, които по-късно да посетят.

Източник: bTV