В зависимост от предписаните мерки, средното време за ремонти отнемат между 3 и 5 месеца. Това показва практиката ни до този момент, обясни в Пловдив министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя, заедно с областния управител Розалин Петков, кмета на града Иван Тотев и кметове на общини от региона представиха Националната програма за енергийна ефективност.

Етажната собственост, заедно с домоуправителя и строителя, е необходимо да изработят график за достъп до отделните апартаменти. По този начин ще се създаде организация и всеки ще знае кога ще се влиза в неговия имот, например, за подмяна на дограма или щрангове, обясни министър Павлова.

В отговор на въпроси тя уточни, че собствениците на сградите, включени в програмата, трябва да осигурят място за складиране на материалите, необходими за прилагане на мерките за енергийна ефективност. Дали това ще бъде в мазето, на тавана, или на стълбищата, е решение на Сдружението.

Държавата няма и не може да купи нови асансьори на всички нови панелни сгради в България. Това би струвало над 5 млрд. лв., което няма как да стане. Но това, което може да се направи, е при санирането да се въведат енергоефективни мерки. Това означава лампата да изгасва, когато няма хора в асансьора, при повикване да идва само един, а не всички асансьори в блока, да се подмени електроинсталацията с нова, обясни министърът на регионалното развитие.

След санирането за апартамент от 80 кв. размерът на данък-сгради се увеличава с 1.60 лв., показват изчисленията на данъчния софтуер. Ако жилището е основно – то данъкът ще е по-нисък, като в такъв случай реалното увеличение е 80 ст., а такса смет – 1.20 лв.

Освен икономическия ефект, програма има и социален. Покрай програмата съседите започнаха да си говорят и дори живущите в съседни блокове да се състезават помежду си кой по-напред да се регистрира в общината, показва вече практиката на кметовете.

Ако искаме Пловдив да се представи добре и да направим повече блокове, трябва да се разбираме. Искаме да направим между 800 и 1000 блока, посочи кметът на Пловдив Иван Тотев. Той обясни, че общината не разполага с ресурс сама да санира блоковете в града, затова призова съгражданите си да се мобилизарат и сдружават.

Той обеща в най-скоро време да обяви обществените поръчки за избор на одитори и надзорници. Предстои да се уточни за кои райони в града ще отговаря Голямата община, и за кои – районните, обясни той.

Националната програма за енергийна ефективност беше одобрена от правителството на 28 януари.

Методическите указания и формулярите за кандидатстване са достъпни на страницата на МРРБ и в общините.