Между 400 и 600 евро за кв. метър излиза строителството на нова къща около София. В момента търсенето на имоти за строителство е сравнително слабо, но постепенно пазарът около големите градове се оживява, отчитат посредниците на пазара.

Търсят се основно парцели за строителство от 600 до 800 кв. метра, които могат да бъдат закупени на цена от 5000 до 10 000 евро.

Като се добавят таксите за строителните документи и материали, нова къща от около 100 кв. метра излиза между 40 и 60 хил. евро.

Това обаче е значително по-евтино от цените, на които може да се намерят готови нови къщи, особено в по-скъпите крайградски квартали.

От два до четири пъти по-евтино излиза да се купи стара къща в село на 10 - 20 км от града, съобщава ТВ7.

Купувачите на подобни имоти са два типа - хора, които търсят възможност да живеят извън града, и такива, които имат спестени средства и инвестират в имот за почивка с нагласата след време да го използват целогодишно.

От селата около София най-предпочитани са Лозен, Герман, Бистрица и Железница, където се продават много свободни парцели.

Най-голямо предлагане на нови къщи има в кварталите Малинова Долина, Витоша и Кръстова вада, но на цени между 100 и 400 хил. евро, а също и в Горна Баня и Княжево, където могат да се намерят и къщи за 50-60 хил. евро.

Голямо предлагане има и в скъпите Бояна и Драгалевци.