Пазарът на недвижимите имоти в Центъра на Ломбардия - индустриално най-развитият район в северна Италия възбужда голям интерес сред заможните италианци. Това сочат данни, публикувани във френското издание Le Figaro.fr.

Миналата година една вила предизвика невероятен интерес на пазара за недвижими имоти в Милано. Тя се намира в Корсо Маджента и е била закупена от италиански индустриалец, пожелал да остане анонимен. За 30 000 евро на квадратен метър италианецът е заплатил близо 30 милиона евро за супер луксозната вила.

Агенцията за недвижими имоти на Жизепе Статуто, който вече е собственик на доста престижни сгради в историческия център Милано, ще закупи недвижим имот от 4 000 квадратни метра за цена от 40 000 евро на квадратен метър, намиращ се на най-желаната улица в Милано, сочи още френското издание.

Има много причини, които могат да обяснят тази постъпка на италианския богаташ. Недвижимото имущество, което ще "подслони" изложбена зала за стоки марка Гучи е в съседство с 5-звездния хотел "4 сезона", който също е собственост на заможния италианец Жизепе Статуто.

През май миналата година агенцията на Статуто закупи недвижимо имущество от 25 000 квадратни метра за 230 милиона евро, намираща се на Сан Бабила.

Улица Монте Наполеоне се намира в сърцето на "златния четириъгълник" - място, смятано за светилището на италианската мода. За един голям моден дизайнер е жизнено важно да притежава място за магазин на тази улица на всяка цена, обяснява Марко Тирели. Според проучване, което той е реализирал с помощта на икономическата обсерватория Номизма, се очертава занапред Милано да стане също толкова скъп град, колкото в момента е Манхатан.

Мауриция Сера-Басо, която ръководи италианската агенция за недвижими имоти "Дела Спига" обяснява, че жилище от 400 квадратни метра, намиращо се на стратегическа позиция ще струва 7.2-7.8 милиона евро, а 6 милиона би струвало, ако се намира някъде в покрайнините на Милано. Според нея имотният пазар в Милано е сравнително спокоен, а не чак толкова оживен, колкото смятат специалисти.

Тя отбелязва, че ръстът в цените на недвижимите имоти е умерен и достига 3-4% на годишна база.