Милиардерът инвеститор Леонард Блаватник си купи апартамент на Пето авеню в Ню Йорк за 77.5 млн. долара, което е рекордна цена за кооперативно жилище в Манхатън.

Продавачът на апартамента е Ууди Джонсън, собственик на отбора по американски футбол Ню Йорк Джетс.

Сделката подобрява предишния рекорд за кооперативен апартамент, поставен преди шест месеца, когато Израел Енгландър, основател на хеджфонд компанията Millennium Management, си купи апартамент на Парк Авеню за 71.3 млн. долара.

При така наречените кооперативни жилища всъщност ставате акционер в корпорация, която притежава сградата. Като акционер, той получава правото за изключително ползване на жилище в сградата.

Блаватник е основател и председател на Access Industries, холдингова компания, чиито активи включват Warner Music Group и дял в LyondellBasell Industries NV, най-големият производител на полипропилен в света. Състоянието му се оценява на 18.5 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Апартаментът се намира в сграда с 24 жилища, която е построена през 1931 г., според CityRealty.com. Най-малкото жилище в нея е с площ 372 кв. м.

Апартаментът, който Блаватник е купил, е с площ от 620 кв. м и разполага с 13 стаи, между които четири спални.

Цените на луксозните имоти в Ню Йорк са нараснали с 19% през миналата година, след като редица луксозни проекти привлякоха чуждестранни купувачи, според данни на Knight Frank.

Рекордът за жилищен имот в Ню Йорк бе поставен през декември, когато пентхаус в новата сграда One57 бе продаден за 100.5 млн. долара.